Sezlongul sau arta tolanitului

ȘEZLÓNG s.n. Scaun mare pentru odihnă, de formă specială, al cărui spătar se poate înclina după preferință. [< fr. chaise-longue].

Ce este de fapt sezlongul?

Termenul de “Chaise longue” a luat nastere din frantuzescul “chaise” (scaun) si verbul englezesc “lounge” ( a sta intins, a te odihni). Asadar acest “scaun lung” este mai exact o piesa de mobilier ce este jumatate scaun, jumatate pat, prevazut cu un spatar inaltat si cu o lungime optima pentru a putea sta intins cu picioarele.

Sezlongul in Egiptul Antic

Inca de la primele sapaturi ale mormintelor egiptene, arheologii au presupus ca scaunele gasite acolo sunt cele mai elocvente dovezi ale existentei sezlongului, ce dateaza inca de la 3000 I.H. Pentru cei bogati, cadrul este construit din lemn si avea insertii de fildes si abanos. Iar pentru egiptenii mai putin instariti, aceste piese de mobilier in cele mai multe cazuri, erau realizate din bete de palmier si rachita.

Sezlongul in Grecia Antica

De-a lungul secolului al VIII lea I.H. relaxarea intr-un sezlong in timpul mesei sau a unei intalniri de socializare era o practica normala pentru greci. In Grecia Antica, scaunul era cunoscut sub numele de “Kline” sau “ Klinai”. Kline-ul are tapitat cu mai multe straturi de tesaturi si avea pernute rezemate de spatar. Erau foarte populare pentru simponzioanele grecesti.

Sezlongul in timpul Imperiului Roman

La fel ca si grecii, romanii au consacrat, de asemenea, relaxarea din timpul meselor și a banchetelor. A existat chiar și un nume pentru această postură presupunând că pentru a mânca trebuie folosit termenul de “accubatio”. Sezlongul roman era cunoscut ca un “Lectus”. Romanii, cu toate acestea, nu au stăpânit destul de bine arta tapițeriei și astfel Lectus era realizat din lemn și avea perne pentru mai mult confort. Multe obiceiuri și caracteristici estetice ale simpozionului grec au fost adoptate de romani care s-au bucurat de festin și petreceri într-un mod similar. Acest lucru a fost numit “comissatio” și se referă la discutiile la un pahar, după cină, care durau mult timp în noapte.

Sezlongul modern

Sezlongurile moderne cu care suntem obișnuiți au devenit populare prima dată în timpul secolului al XVI-lea în Franța. Acestea au fost proiectate în mod specific de către meșteri francezi pentru aristocrați, pentru a se odihni în compania prietenilor sau singuri in timpul zilei. In timpul anului 1800, șezlongul a dezvoltat conotații feminine ca un tron pentru femei, pentru a se odihni în timpul zilei, fără a fi nevoie să meargă in dormitorul lor. In timpul perioadei franceze rococo șezlongul a devenit un simbol al statutului social și a fost ornat cu cele mai rare și mai scumpe materiale. Astăzi, șezlongul nu este privit ca o piesa tipică de mobilier, ci una luxoasa sau inedita pentru o casa moderna. Ele sunt adesea folosite pentru a completa decorul unei case, în afara dormitorului, sau pe post de scaun elegant pentru budoir. De asemenea este un loc comod unde doamnele să se așeze pentru a-si pune pantofii și dresul. Din cauza naturii scaunului, acesta ar trebui să fie amplasat în zona de zi, zona care să încurajeze petrecerea timpului liber. Astfel poate fi aplasat in living, biblioteca, dressing, birou sau tesara. De cele mai multe ori sezlongurile sunt tapitate cu catifea, deci design-ul lor nu este conceput pentru exterior.

Tipuri de sezlong

Méridienne

Este probabil cel mai popular model, fiind caracterizat de pozitionarea asimetrica a spatarului. Acest model permite,  datorita unghiului conforatibil al spatarului, o relaxare totala a spatelui fara teama de a cadea.

Récamier

Spre deosebire de Meridienne modelul Reacamier, are spatare pozitionate simetric. Numele de Récamier este dat de catre Madame Récamier care a facut faimos 1800 acest model, dupa ce l-a folosit ca element in portretul ei (imaginea de mai sus), pictat de catre Jacques-Louis David.

Ducesa Brisée

 Ducesa Brisee (care se traduce ca “ducesa rupta”), este numit în acest fel pentru ca șezlongul cuprinde două (sau, uneori, trei) părți separabile: scaun și taburet lung, care pot fi îmbinate împreună pentru a forma șezlongul, sau utilizate ca articole de mobilier separate.

Propunerea noastra

Deco Boutique iti propune  o piesa de mobilier cu un design clasic si rafinat inspirat de consacratul model Méridienne. Formele curbate, dimensiunea generoasa, tapiteria de catifea, detaliile metalice si contrastul luxos intre bordo, auriu si negru, fac din Sezlongul Royal Burgundy o adevarata piesa de colectie. Potrivita atat pentru living room cat si birou sau dormitor, canapeaua va fi cu siguranta piesa de mobilier vedeta. Adauga-i o paturica pufoasa si locul tau de relaxare este gata! Dimensiuni: Lungime 175cm Χ Latime 60cm Χ Inaltime 80cm Cadru solid din lemn

http://www.deco-boutique.ro/index.php?route=product/product&path=118&product_id=1314

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *