Apartamentele mici desi sunt poate o provocare atunci cand vine vorba de amenajare, au avantaje lor: chirie mica, intretinere modesta, proximitatea fata de centrul orasului, restaurante, cafenele, transport public etc si nu in ultimul rand sunt foarte primitoare!

Cheia pentru amenajarea spatiilor mici de locuit este echilibrul intre functionalitate si stil.  

Iata 5 trucuri de amenajare spatii mici, foarte usor de pus in practica si cu un efect maxim: 


1. Opteaza pentru o paleta cromatica cat mai deschisa

Atunci cand casa ta nu are o dimensiune generoasa alegerea culorilor este un pas decisiv pentru intreaga amenajare. Daca culorile tari au tendinta de a face o incapere sa para mica, culorile deschise, naturale, neutre te ajuta sa “castigi” optic mai mult spatiu.


Pentru pereti este nevoie sa optezi pentru culori deschise de vopsea. Este posibil sa nu fii un mare fan al nuantelor de alb, bej sau gri. Atunci iti recomand sa alegi doua culori deschise si una inchisa. Nuanta inchisa de vopsea o vei folosi pentru un singur perete. 

   


2. Investeste in mobilier multifunctional

O canapea extensibila este ideala pentru o garsoniera sau un apartament mic. Nu face rabat la calitatea ei! Va fi foarte des folosita si trebuie sa fie durabila. Pe langa faptul ca iti ofera un loc de dormit confortabil, te ajuta cu o zona de depozitare suplimentara.  O masa extensibila este un obiect de mobilier de nelipsit dintr-o astfel de amenajare. Iti recomand sa optezi pentru scaune fara spatar. Le poti folosi cand ai mai multi musafiri si le poti depozita fara sa acaperezi spatiul, atunci cand nu ai nevoie de ele.




3. Depoziteaza pe verticala

Foloseste la maxim potentialul peretilor. Fie ca vorbim despre bucatarie, dressing, biblioteca sau hol, depozitarea pana la tavan te va ajuta sa castigi spatiu pretios

      

Nu uita ca iti poti folosi imaginatia si poti transforma orice zona intr-un spatiu de depozitare neconventional.  


   

Un alt truc usor de pus in practica este sa renunti la perdele si draperii. Camera va parea mai goala si implicit mai mare. Daca insa tii la intimitate sau pur si simplu vrei sa stopezi din lumina naturala, atunci alege sa fixezi galeria cat mai sus. De asemenea, iti recomand sa folosesti un material cu dungi verticale (aceste detalii ajuta ca fereastra sa para mai inalta, iar incaparea mai mare).
Alege un corp de iluminat impunator (fara sa exagerezi totusi cu dimensiunile). In acest fel adaugi un plus de eleganta pentru amenajarea ta fara a diminua spatiul de pe podea.


4. Decoratiunile sunt accente cheie 

Oglinzile sunt elemente esentiale in amenajarea unui apartament mic. Pe langa faptul genereaza optic efectul de spatiu, aduc un plus de lumina.

Alege un covor supradimensionat. Te-ai putea gandi ca pentru o camera mica este nevoie tot de un covor mic. In acest caz regula nu se aplica. Un covor mare te ajuta sa delimitezi foarte bine spatiile. De exemplu zona de dinning fata de zona de relaxare. In acelasi timp face ca incaperea sa para mai generoasa si mai primitoare.


Daca pentru pereti si canapele este indicat sa alegi culori si texturi natural, atunci cand discutam despre accente, ai o varietate larga de optiuni. Poti aduce culoare si stil folosind: perne decorative cu tipare jucause, corpuri de iluminat cu picior (de preferat intr-o forma curba), vaze, statuete sau tablouri viu colorate. 


De asemenea piesele de mobilier folosite cu moderatie vor aduce un plus de stil amenajarii (poti opta pentru un fotoliu sau un taburet cu o culoare vibranta).


5. Delimiteaza bine zonele

Chiar daca vorbim de garsoniera sau de un apartament open-space, delimitarea zonelor face ca locuinta sa para mai putin aglomerata. De exemplu poti fixa o draperie in jurul patului (delimiteaza si iti ofera un plus de intimitate).


O alta idee este sa delimitezi spatiile folosind panouri de lemn.


Foloseste usi pliante de sticla (o fereastra veche) pentru delimitarea bucatariei de zona de zi.


Foloseste plante de interior pentru o delimitare eleganta.

    

O biblioteca este o idee excelenta si utila de separare a spatiilor deschise.



Un apartament mic nu trebuie sa afecteze calitatea vietii. Acesta poate raspunde tututor nevoilor noastre oferindu-ne un camin plin de inspiratie.

Indiferent de dimensiunea spatiului in care locuim acesta trebuie sa fie o reflexie a personalitatii noastre, sa ne defineasca si sa ne “cheme” mereu Acasa.