O casă mică poate părea un dezavantaj dacă nu știi cum să o amenajezi, dar adevărul este că iți poți controla bugetul mai ușor și chiar să te bucuri de un mobilier de calitate. Iata cateva idei de amenajare apartamente mici.


Trebuie să evitați mobilierul foarte mic dacă nu doriți să aveți un spațiu disproporționat. Altfel veți avea tendința să aglomerați locul cu mobilier care e posibil să nu se potrivească sau de care să nu aveți nevoie. Deci, cheia este o distribuire cât mai armonioasă și echilibrată a pieselor de mobilier.       


Profită de dezavantaje, ele sunt cheia conceptului unei amenajări. Când începi un proiect de amenajare te poți folosi de colțuri sau forme curbe complicat de mobilat in aparență prin încadrarea lor cu piese de mobilier aparte sau unele minimaliste care iau forma zonei “problematice”.   
Când începi o amenajare, mai ales când e vorba de propria casă, te gândești în primul rând la stilul adoptat. Nu iți dorești o casă haotică, în special când nu ai spațiu care să iți permită să faci totul “fără cap”. Un spațiu luminos îți va permite o organizare mai îndrăzneață în stiluri colorate precum stilul eclectic,boho sau stilul retro sau poți alege din stilurile mai sobre ca stilul loft sau stilul grunge. Dar dacă ai un spațiu slab iluminat natural e bine sa alegi stilul scandinav sau stilul eco. Astfel vei câștiga lumină prin dispersarea acesteia în contanct cu alte materiale deschise la culoare. 


Când intri într-o casă îți formezi o părere despre cum este amenajată și cât de mare este. oglindă mare va aduce lumină naturală în holul retras care poate fi mobilat cu o consolă care să se potrivească cu stilu adoptat în restul casei. 
Impresia de spațiu o poți crea și prin tratarea diferita a unui perete mobilat. E bine de evitat să colorezi toți pereții, spațiul va părea mult mai mic, indiferent de ce culoare alegi. Astfel va fi un fundal care trebuie să evidențieze mobilierul. Cel mai simplu este să alegi o culoare neutră sau un gri colorat.

În cazul în care ai o casă întunecată ar trebui să știi că e de evitat mobilierul închis la culoare. Poți opta pentru alb și mobilier din materiale naturale precum un fotoliu din lemn cu tapițerie textilă, piele sau din materiale mai exotice asemenea ratan-ului. Nu neglija decorațiile care pot schimba atmosfera camerei, mai ales când ai un spațiu bine luminat.
Când este vorba de camera de zi te gândești la mult mobilier sau puțin, dar prea mare, deși nu ai nevoie. Alege piesele de mobilier esențiale pentru cameră și asigură-te că oferi un număr suficient de locuri de ședere. O masă circulară sau cu o formă neregulată, dar lipsită de colțuri este o preferință care te va ajuta să îți organizezi camera de zi și să ai mai mult spațiu de mișcare. Cu toții știți cât de deranjant este când vreți să vă ridicați dar vă incomodează colțul mesei de zi. 


Poți alege dintr-o varietate de mese cu forme diverse care sunt inspirate din natura sau din formele geometrice elementare și se încadrează în stilul clasic, modern și mai ales în stilul eco. Obține un efect interesant prin oferirea atenției necesare piesei centrale din cameră care este masa de cafea într-o relație directă cu lustra sau candelabrul. În funcție de forma și design-ul mesei poți alege și corpul de iluminat ca sursă principala de lumină. Prin optarea pentru formele mai organice sau tratarea pieselor cu materiale aparte, chiar contrastante cu amenajarea casei, poți alege restul pieselor de mobilier într-o manieră minimalistă.


Ținând cont de activitățiile pe care le poți desfășura în camera de zi, poți alege mobilierul de ședere tapițat cu materiale care absorb zgomotul precum catifeaua, un nobil material. Un mod elegant prin care poți oferi mai multă personalitate spațiului tău propriu este să alegi o canapea care să îți permită să ai loc și pentru un fotoliu special. 
Pentru zona de luat masa poți alege o masă extensibilă sau chiar rabatabilă. Este cel mai simplu fel de a economisi spațiu într-un mod practic și distractiv. Îți dorești o masă care să ocupe loc cât două scaune? Există și astfel de opțiuni moderne care se potrivesc la fel de bine într-un spațiu amenajat contemporan cât și în spații cu elemente clasice. Succesul lor constă în posibilitatea de a transforma treptat o posibila consolă în masă pentru două, patru, șase sau opt persoane.


Într-o casă mică este nevoie de multă lumină pentru a da impresia de spațiu. Folosește aplice și lustre cu lumină albă în holuri și băi, iar pentru camera de zi și dormitoare poți alege o varietate de corpuri de iluminat de la candelabre/lustre, lampadare si veioze. Design-ul corpurilor de iluminat trebuie sa fie unitar și să susțină stilul adoptat la mobilier.


Cam așa se încheie un proiect de amenajare interioară. Modul prin care percepem un spațiu este strict afectat de calitatea luminii și trebuie să punem accent pe aceasta.